Vi lever i ett allt mer digitaliserat samhälle där barnen använder datorer och läsplattor från väldigt låga åldrar, såväl i skolan som hemma. Barn sitter still i allt större utsträckning och det varslar om ett allvarligt folkhälsoproblem.

Vi har ett ansvar att se till att våra barn växer upp till starka och sunda individer som inser värdet av att ta hand om sig själva både fysiskt och psykiskt. Vi föräldrar är föredömena som har möjligheten att påverka våra barn i flera positiva aspekter, vi behöver axla det ansvaret och ta det på största allvar.

Ett barn som vistas mycket ute i naturen blir inte bara kreativ utan mår också generellt bättre än barn som inte är det. Att vara ute i naturen tillsammans med sina barn är också främjande för familjesammanhållningen, barn är upptäcktslystna och vi vuxna har en del att lära av de små liven. Om du och din familj gillar att vara ute eller planerar att vara ute mer ofta så är det viktigt att ha ordnat med de barnkläder som alltid ska finnas till hands, annars riskerar utevistelsen att bli misslyckad. Torra fötter, varma händer och vindskyddande kläder är fundamentet för en lyckad naturupplevelse.

Du som förälder kan läsa mer om vilka hälsofrämjande effekter naturliv har på barn och få tips på vad man kan hitta på med barn ute i naturen, ta del av de du också och skippa skärmarna. Livet ska upplevas och det gör det bäst tillsammans med familjen ute i naturen!