Barn behöver en väldigt massa kläder i garderoben, även när de är riktigt små. Medan det alltid är roligt att se till att de har fina kläder att ha på sig för alla möjliga situationer måste man hela tiden tänka på funktionalitet och som skydd mot väder och vind.

barnkläder_406624285

Overallen

För lite äldre barn är ju overallen något som man bara drar fram på vintern, men för de riktigt små är detta ett plagg som hänger med betydligt fler månader på året. Och om man då satsar på att köpa en med löstagbart foder kan man använda en och samma året om. Ett kriterium en overall helt klart måste möta är att den ska vara vattentät. Detta är absolut det viktigaste, men det är även bra om materialet kan andas.

Regnkläderna

Till skillnad från en vattentät overall är regnkläder i de flesta fall tvådelade och med en ganska hög byxa för att garantera att de överlappar oavsett vad barnet håller på med. Det finns både tjocka och tunna regnkläder, men det är lätt att både fukt och kyla tar sig in under de tunnare varianterna.

Underkläder

Under ytterkläderna är det också bra om barn har klätts ordentligt. Alla som har barn vet säkert att de är inte alltid så bra att säga till eller ens själv känna av att de blivit kall eller varm. Ett bra tips är då att satsa på ull då detta faktiskt kan både värma och svalka. Mer än så kan ull även bära upp till en tredjedel av sin vikt i fukt utan att det känns vått.

Mössa och handskar

Så fort det börjar bli annat än sommarvarmt ute ska ju riktigt små barn ha på sig både mössa och handskar. För äldre barn bör ju dessa åka på kring höst och ska ju definitivt alltid vara på under vintern. Den gamla myten om att vi tappar omkring 50 procent av kroppsvärmen genom huvudet. Och detta är bara sant i den utsträckning att vi tappar majoriteten av kroppsvärmen där vår hud har direktkontakt med den kalla luften. Så av denna anledning ska man ju täcka så mycket som möjligt.