Barnhår

Att vara förälder till ett barn medför som ni säkert vet massor av ansvar och förpliktelser. Det är många saker man ska lära sig, hålla reda på och vara medveten om. Idag ska vi berätta lite om saker att ha i åtanke när det handlar om hårvård för barnen.

Hur man ska tvätta barnens hår beror lite på barnens ålder, vi tänkte här nedan ta upp några olika faser när barnen är små och hur det förändras mellan dessa. Informationen har vi hämtat från Vårdguiden.

Bakgrund

Ett hårstrå genomgår i sin ”livscykel” tre faser. En tillväxtfas där det föga överraskande växer, och det med ungefär en centimeter per månad. En övergångsfas där det växer långsammare tills det slutar, och den sista fasen som kallas för vilofas, då det inte växer och till sist lossnar. Vi tappar varje dag upp till 150 hårstrån. Du kanske någon gång har känt på en babys hår hur mjukt och fint det är, detta beror på att det är inte förrän efter två års ålder vi får grövre hårstrån.

Första tiden

När barnet är riktigt liten, alltså fortfarande ett spädbarn, upp till ungefär ettårsåldern så blir inte håret fett eller smutsigt i någon högre grad. Därför räcker det med att tvätta av barnets hår med en tvättlapp och ljumt vatten någon gång per vecka.

När barnen är små

När barnen blivit lite äldre så börjar förstås möjligheten eller risken att de blir smutsiga också lite större. De har börjat röra sig lite friare och smutsiga händer hamnar lätt uppe i håret. Nu börjar det således bli dags att använda sig av schampo när det är dags för tvättning och duschning. Se för det första till att välja schampon anpassade för småttingarna. Schampon som dessa är milda och ofta gjorda så att om det skulle hamna kring ögonen så svider det inte – något som säkerligen kan spara mycket gråt.

Andra tips gällande duschning och badning med barn är för det första att be barnet att titta upp i taket när schampot ska sköljas av så att det inte hamnar något i ögonen – oavsett om det är ett som inte svider eller ej. Man kan även använda simglasögon om det är något som barnet uppskattar.