Sommar och sol är något vi vuxna ofta längtar till. När dessa väl kommer ser vi till att njuta av dem så mycket vi bara kan. För barn är det dock annorlunda, och det beror på att barns hud är känsligare och en del åtgärder måste tas för att skydda dem.

Tunnare hud och bristen på pigment är det som gör barns hud känsligare och en följd av detta är att barn bränns mycket snabbare av solen än vuxna. Barn med ljus och fräknig hy är extra känslig. Att begränsa hur länge barnen utsätts för solen är naturligtvis det mest effektiva, men det är inte alltid realistiskt. Som tur är behöver det inte vara svårt att skydda barnen ordentligt när de väl är ute i solen.

De allra yngsta, vilket inkluderar barn under ett år, bör helst inte vara i direkt solsken överhuvudtaget. Tar man ut dem måste man se till att skydda så mycket av dem som möjligt från solen. Tunna kläder som täcker hela kroppen och en solhatt är de rekommenderade kläderna. Allt som inte täcks av kläderna bör smörjas in med solskydd med skyddsfaktor 30 eller högre. I starkt solsken kan det vara bra att återapplicera solskydd omkring varannan timme.

Liknande kläder och solskydd är också rekommendationer för äldre barn. Medan de fortfarande är känsligare än vuxna är de inte länge lika känsliga som barn under ett år och kan därför vistas ute säkrare. Ger man sig exempelvis av till stranden har vi ju i regel mindre kläder på oss, både vuxna och barn. Bland badkläder för barn finns det dock mer heltäckande varianter som därmed ger bättre skydd. Solskydd försvinner dock snabbare när vi är i vattnet och bör därför återappliceras med tätare mellanrum.

Ett annat allmänt råd man brukar höra att är undvika solen när den är som starkast, vilket är mellan klockan 11:00 och 15:00. Att välja en plats med tillgång till ordentlig skugga är således en smart idé. Och det gäller även om det är molnigt ute då solen faktiskt är starkare en molnig dag mitt på dagen är en solig dag efter klockan 16:00.